vivlosfotoΔήμος Νάξου
Αρχική Σελίδα Επικοινωνία





















Πύργος Γα

Ο πύργος του Γα υψώνεται μεγαλόπρεπος στην γραφική τοποθεσία Κεχρεές, ανάμεσα στα ολοπράσινα περιβόλια, νότια, του σημερινού χωριού εκεί που λέγεται πως κάποτε βρισκόταν το χωριό και που τώρα βρίσκεται ο παλιός ερειπωμένος συνοικισμός των Τριπόδων. Δίπλα του βρίσκεται πελώρια στέρνα και νερόμυλος που κάποτε λειτουργούσε από τα πλούσια νερά της περιοχής. Η τοποθεσία είναι ειδυλλιακή και δίκαια διαλέχτηκε από τον παλαιό γαιοκτήμονα Γα για θέρετρό του.

Ο Γας φαίνεται ότι ασχολούνταν με τη γή και ανέπτυξε την περιοχή των Κεχρών καλλιεργώντας ποτιστικά περιβόλια, απολαμβάνοντας τη θέα από τη βεράντα του πύργου του. "Από τα θαυμάσια τοπία των Τριπόδων - γράφει το 1929 ο Κ.Μ. Κοντελιέρης - είναι τα περιβόλια των Κεχρεών. Η κιτριά, η λεμονία και η ελιά βρίσκονται σε διαρκή άνθηση, γιατί ποτίζονται από το άφθονο και γάργαρο νερό της Σταυροπηγής, έτσι την ονομάζουν από τα παλιά χρόνια την εκκλησία εκείνη, γιατί πανηγυρίζει την ημέρα του Σταυρού. Το νερό της διοχετεύεται από ένα μεγάλο ναό που εκβάλλει στις στέρνες των περιβολιών. Η βλάστηση του δένδρου εκεί προήλθε από τον γαιοκτήμονα Γα, ο οποίος επί μακρά σειρά ετών σημείωσε σημαντική δράση, σε τέτοιο βαθμό που έκαμε γνωστές τις ποιότητες των κίτρων ακόμη και στις αγορές της Ρωσίας".

Σε αυτό το σημείο αξίζει να παραθέσουμε το σωσμένο απόσπασμα της εφημερίδας 'Ναξιακό Μέλλον' Φεβρουαρίου 1977, αρθμ. φύλλου 400, στο οποίο σημειώνετε ότι: "Ο Συριανός Γ.Ζερλέντης ήγαγε πρώτος είς Αλβιόνα - Αγγλία - το κίτριον το μηδικόν της παντοφόρου Νάξου".

Στην ίδια εφημερίδα και από έκθεση του Ολλανδού προξένου στη Νάξο Φρ. Σουμμαρίπα, το 1819, για τα εξαγόμενα προϊόντα του Ναξιακού εμπορίου γνωρίζουμε σχετικά ότι: "Τα κίτρα, τα γλυκά πορτοκάλια και τα λεμόνια εξάγονται στην Σμύρνη και στην Πόλη. Δεν έχουν όμως σταθερή τιμή. Το 'χύμα' των λεμονιών που παράγεται εδώ, εξάγεται όλο στη Ρωσία. Η σημερινή τιμή είναι 8 παράδες η οκά".

Μετά τον γαιοκτήμονα Γα, η περιοχή περιήλθε στον τότε πυργοδεσπότη Νικόλαο Τζιώτη. Ο πύργος, παντοτινή εστία φιλοξενίας, είχε κελάρια πλουσιότατα και μεγάλους ξενώνες.

Σήμερα δυστυχώς βλέπουμε το γέρικο εκείνο πύργο σε ερειπωμένη κατάσταση, αφού ελάχιστα μονάχα τείχη διατηρούνται, καθώς και μερικές φυτείες και δέντρα. Το μεγάλο φρούριο έχει μετατραπεί σε συντρίμμια λόγω των παλιών κανονιοβολισμών. Η φυσική του όψη είναι πανοραματική, ιδίως τις ώρες του δειλινού, όταν οι χλωμές ακτίνες του ήλιου απλώνονται στους βράχους του και τα φραγκόσυκα αστράφτουν σαν κεχριμπάρια πάνω στα φύλλα τους.


Ο Πύργος του ¶η -Γιώργη

pyrgosga

Δυτικά των Κεχρεών, σε μικρή απόσταση, δίπλα στο ξωκλήσι του Αη-Γιώργη, υψώνεται ο ερειπωμένος «πύργος» του Αη-Γιώργη. Είναι κτισμένος σαν αετοφωλιά, πάνω σ΄ έναν γκρεμό και από κάτω από αυτόν υπάρχει μικρή σπηλιά: «η σπηλιά του ¶η-Γιώργη». Η παράδοση συνδέει τον πύργο αυτό με τον πύργο της Πλάκας. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή, ο πύργος του ¶η-Γιώργη, ήτανε το παλάτι της βασιλοπούλας που είχε τον πύργο της Πλάκας. Η βασιλοπούλα, υποσχέθηκε πως θα παντρευτεί όποιον τέλειωνε πρώτος ένα από τα δυο έργα: το κτίσιμο του πύργου της Πλάκας ή του πύργου του Αη -Γιώργη.

Ο Μ. Κοντελιέρης περιγράφει ως εξής τον πύργο του ¶η-Γιώργη: «Σε μικρή απόσταση από τις Κεχριές βρίσκεται το μεγάλο φρούριο που χρησίμευε για πολεμίστρα εναντίον των επιδρομέων. Το φρούριο αυτό σήμερα είναι σχεδόν ερείπιο, αποτέλεσμα των παλιών κανονιοβολισμών. Η φυσική όψη του είναι πανοραματική, ιδίως τις ώρες του δειλινού, όταν οι χλωμές ακτίνες του ήλιου απλώνονται στους βράχους του, ενώ οι φωνές των πουλιών δεξιά και αριστερά, φθάνουν ως το σιγανό κελάρυσμα της Σταυροπηγής. Είναι τόσο γλυκός ο πρωϊνός ήχος των πουλιών, που είναι αδύνατον η αντικρινή θάλασσα να μην μαγεύεται από τη συναυλία εκείνη του ωραίου λόγγου».

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο πύργος του 'Αη-Γιώργη χρησίμευε ως προστατευτικό φρούριο, βίγλα και πολεμίστρα του πύργου του Γα, λόγω δε της θέσης του και της θέας του, ειδοποιούσε αμέσως τον πύργο του Γα για την άφιξη των τρομερών κουρσάρων στον όρμο της Πλάκας.




Δείτε Φωτογραφίες >>





Valid HTML 4.01 Transitional Site Map | Privacy Policy | Powered by: © 2010 Ιωάννα Απειρανθίτου                     
Copyright:© 2010 Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου "Η Βίβλος" και Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων