vivlosfotoΔήμος Νάξου
Αρχική Σελίδα Επικοινωνία

Ιστορία Συλλόγου

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Τριπόδων Νάξου ανασυστάθηκε το έτος 2007 με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Τριπόδων ή Βίβλου του Δήμου Νάξου και στεγάζεται σε αίθουσα του παλιού Γυμνασίου Βίβλου, στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου. Η δημιουργία του δεν ήταν μια ξαφνική απόφαση, καθώς προϋπήρχε ο Σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Νέων Βίβλου Νάξου», ο οποίος όμως είχε παραμείνει ανενεργός κατά το παρελθόν για αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με το καταστατικό, το σωματείο συστάθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του χωριού και ιδιαίτερα της νεολαίας, στην καλλιέργεια ανθρωπιστικών αξιών, στην ανάπτυξη αγωνιστικής συνείδησης, στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων, στην ενημέρωση σχετικά με τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, όπως αυτά εμφανίζονται στο περιβάλλον του χωριού και τέλος να αναπτύξει ανάμεσα στα μέλη αισθήματα υπευθυνότητας και αλληλοσεβασμού. Από το ξεκίνημά του και έως τώρα ο Σύλλογος είναι συμπαραστάτης του τοπικού συμβουλίου, με το οποίο διατηρεί άριστη συνεργασία, σε όποια προσπάθεια γίνεται για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων, που απασχολούν το χωριό μας. Πολλά είναι τα υπομνήματα, οι αναφορές και οι επισκέψεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προς τους αρμόδιους φορείς αλλά και τα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με αυτά τα προβλήματα.

miloi

Πολλές φορές ο Σύλλογος συμμετείχε ενεργά (με χρήματα, προσωπική εργασία κ.λ.π.) στην άμεση επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2008 τα μέλη του Συλλόγου συνεργάστηκαν, καταβάλλοντας τον προσωπικό τους μόχθο για την επισκευή και τη συντήρηση του ενός από τους τρεις ανεμόμυλους, που βρίσκονται σε περίοπτη θέση του χωριού και αποτελούν και το επίσημο έμβλημα του Συλλόγου. Επίσης, το Δ.Σ του Συλλόγου δημιούργησε τράπεζα αίματος για τις ανάγκες των συγχωριανών μας και φροντίζουν να οργανώνουν τακτικά αιμοδοσία. Εν συνεχεία καταβάλλουν προσπάθειες να ανακαινίσουν και να αναδείξουν το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, που υπολειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Επεδίωξαν και κατάφεραν να αποτρέψουν την τσιμεντόστρωση στενών του χωριού, γεγονός που θα έβλαπτε την εικόνα των παραδοσιακών γραφικών σοκακιών. Επιπρόσθετα συνεργάστηκαν με το συμβούλιο της κοινότητας και κατ' επέκταση με το Δήμο της Νάξου, ο οποίος δεσμεύτηκε να αναλάβει την επισκευή και επαναλειτουργία της Βρύσης (πολιτιστικό μνημείο του χωριού).

miloi

Ο Σύλλογος Νέων δεν ενδιαφέρεται μόνο για την υλοποίηση έργων στο χωριό αλλά και για την πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού μας. Αρκετές είναι οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αυτά τα χρόνια στη Βίβλο (μαθήματα παραδοσιακών και λαϊκών χορών σε μικρούς και μεγάλους, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, δημιουργία παραδοσιακών στολών για τις ανάγκες του χορευτικού, θεατρικά δρώμενα, αναβίωση εθίμων κ.ά.). Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αναβίωση των εθίμων των καλάντων του Αγ. Βασιλείου την Πρωτοχρονιά και των Κορδελάτων την τελευταία Κυριακή των Αποκρεών, που τα τελευταία χρόνια διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από την ανταπόκριση του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι υπάρχει άριστη συνεργασία ανάμεσα στον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Βίβλου και τον αντίστοιχο στην Αθήνα -που έχει την επωνυμία Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου ¨Η Βίβλος¨ - που από κοινού εργάζονται για την προβολή και ανάδειξη του χωριού μας μέσω του διαδικτύου και όχι μόνο.Valid HTML 4.01 Transitional Site Map | Privacy Policy | Powered by: © 2010 Ιωάννα Απειρανθίτου
Copyright:© 2010 Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου "Η Βίβλος" και Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων