vivlosfotoΔήμος Νάξου
Αρχική Σελίδα Επικοινωνία

Ιστορία Συλλόγου

O Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου «Η ΒΙΒΛΟΣ» ιδρύθηκε το 1977 στην Αθήνα, από μια ομάδα «ξενιτεμένων» Τριποδιωτών, που ένιωθαν την ανάγκη να διατηρήσουν άρρηκτους τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο Σύλλογος ιδρύθηκε με σκοπό:

- Την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προώθηση των κοινών προβλημάτων του χωριού Τρίποδες Νάξου και της Νάξου γενικότερα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

- Τη συσπείρωση των συμπατριωτών μας για την διατήρηση των δεσμών με τον τόπο μας, καθώς και την ανάπτυξη πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Συλλόγου.

- Τη συλλογική προσπάθεια για την άνοδο του πνευματικού, πολιτισμικού, ηθικού και υλικού επιπέδου των μελών του Συλλόγου και των συμπατριωτών μας.

- Τη δημιουργία διαφόρων τμημάτων όπως χορευτικό, θεατρικό, αθλητικό, χορωδιακό, μουσικό, κινηματογραφικής λέσχης, επιτραπέζιων πνευματικών παιxνιδιών, καθώς και διαφόρων συγκροτημάτων, όπως βιβλιοθήκη.

- Την ανάπλαση και διαμόρφωση κατάλληλων χώρων-τοπίων σε αλσύλλια, καθώς και την αναδάσωση εκτάσεων κατεστραμμένων από φυσικά αίτια, τη δημιουργία χώρων αθλοπαιδιών, γηπέδων, παιδικών χαρών κλπ.

Με το πλούσιο κατά καιρούς έργο του και τις εύστοχες παρεμβάσεις του - αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας και της συλλογικής δουλειάς των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και την ανιδιοτελή προσφορά των μελών και φίλων του - δικαιώνει το όνομά του ως ένας από τους πλέον δραστήριους και καταξιωμένους Συλλόγους του νησιού μας.

Σήμερα αριθμεί 210 ενεργά μέλη και ακόμη περισσότερους φίλους, οι οποίοι πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά καιρούς και στηρίζουν τις προσπάθειές του. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του έχει να επιδείξει αξιόλογη δραστηριότητα τόσο στην Αθήνα όσο και στο χωριό μας, σε διάφορους τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η αναβάθμιση του χωριού κλπ.

Πιο συγκεκριμένα:

- Συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση και λειτουργία Βιβλιοθήκης στο χωριό καθώς και τον εμπλουτισμό της με το κατάλληλο υλικό, ενώ με πρωτοβουλία των Δ.Σ. της χρονικής περιόδου 1978-1979, ανέλαβε εξολοκλήρου την έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Τρίποδες το χωριό των Ανεμόμυλων», του εξαίρετου Νάξιου Καθηγητή-Συγγραφέα, Ν. Κεφαλληνιάδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί το μοναδικό έργο που καταγράφει την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού.

- Συμμετείχε ενεργά στην ανέγερση της νέας πτέρυγας (δύο αιθουσών) του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, παρέχοντας σημαντική οικονομική ενίσχυση τόσο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας όσο και για την κατασκευή του κτιρίου.

- Συνέβαλε οικονομικά στην ανέγερση του Κοινοτικού Ιατρείου, στον περιφερειακό φωτισμό, καθώς και στη σήμανση του χωριού με κατατοπιστικές πινακίδες. Σημαντική επίσης ήταν και η προσφορά του στη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου (συγκέντρωση & καταγραφή υλικού), καθώς και του Γυμνασίου Βίβλου, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς Φορείς.

- Στο πλαίσιο της ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας, λειτουργεί από το 1984 χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών, το οποίο συμμετέχει ενεργά όχι μόνο στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος, αλλά και σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται είτε από την Ο.ΝΑ.Σ είτε από άλλους Συλλόγους. Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία το αποκριάτικο έθιμο του χωριού μας «Κορδελάτοι».

Ο Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου ως ένας κατεξοχήν πολιτιστικός φορέας, έχει και θέτει ως προτεραιότητα τα θέματα του πολιτισμού και της παράδοσης αλλά πάντα αναδεικνύει και τα έργα ανάπτυξης που σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των συγχωριανών μας. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται στενά με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Βίβλου, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να δώσει πνοή ζωντάνιας στο χωριό, μέσα από τις δράσεις του. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία των δυο Συλλόγων με τους τοπικούς φορείς του χωριού καθώς και με το Δήμο Νάξου.


Valid HTML 4.01 Transitional Site Map | Privacy Policy | Powered by: © 2010 Ιωάννα Απειρανθίτου                     
Copyright:© 2010 Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου "Η Βίβλος" και Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων