vivlosfotoΔήμος Νάξου
Αρχική Σελίδα Επικοινωνία

Παραδοσιακή Ενδυμασία

Οι βρακάδες

apeiranthitis

Η παλιά ενδυμασία των προγόνων μας, όχι βέβαια όλων, ήταν διαφορετική, πολυέξοδη και λίγο μπελαλίδικη. Οι άντρες φορούσαν αντί για παντελόνι την υφαντή βράκα, η οποία ήταν μία φουφούλα, που άρχιζε από τη μέση και κατέληγε στο γόνατο, όπου τελείωνε σε στενό παντζάκι.

Από τη μέση και πάνω φορούσαν λευκό πουκάμισο και υφαντό σταυρωτό γιλέκο με πάνινα κουμπιά και κουμπότρυπες με σταυροβελονιά. Η φορεσιά ήταν αρχικά άσπρη και ύστερα άρχισαν να τη βάφουν με μπλέ χρώμα, που λένε πως έχει σχέση με το γεγονός ότι οι Τριποδιώτες βρακάδες έμεναν κοντά στην θάλασσα, ενώ το χρώμα της φορεσιάς ήταν μαύρο για τους απανοχωριανούς. Έβαζαν φλούδια από ρόδια στο καζάνι με το χρώμα για να πιάνει καλύτερα.

Στη μέση, για ζωστήρα είχαν το ζωνάρι, ένα στενόμακρο υφαντό ύφασμα, το ίδιο με τη βράκα, που στις άκρες είχε κρόσια. Το περνούσαν πολλές φορές γύρω από τη μέση τους, αφήνοντας τα κρόσια να κρέμονται στο πλάϊ. Μέσα στο ζωνάρι έβαζαν το σακούλι με τον καπνό και την ίσκα (φυτίλι) με τον πυρόβολα (τσακμάκι).

Το εσώβρακο,που από την ετυμολογία της λέξης καταλαβαίνουμε πως το φορούσαν μέσα απο τη βράκα, είχε το ίδιο σχέδιο όπως και η βράκα αλλά ήταν λευκό. Και επειδή το πόδι φυσικά από το γόνατο και κάτω δεν καλυπτόταν, φορούσαν πλεχτές υφαντές κάλτσες και καλτσοδέτες με φουντίτσα, ενώ τα παπούτσια ήταν εξώραφα.

Στο κεφάλι τους φορούσαν το απαραίτητο φέσι, κι αυτό υφαντό, με μια φούντα στη μέση του από πλούσιες κλωστές, που έπεφτε στον ώμο του βρακά.

Οι βρακάδες σήμερα έχουν εξαλειφθεί, μιάς και ο σύγχρονος τρόπος ζωής λειτούργησε αρνητικά στη διατήρηση της φορεσιάς, η οποία με το πέρασμα του χρόνου δεν ήταν πλέον πρακτική. Ακόμα ένας σημαντικός λόγος είναι πως η φορεσιά αυτή είχε μεγάλο κόστος γιατί έπρεπε να χρησιμοποιηθεί 16 πήχες ύφασμα για να είναι άνετη.

Παλιοί βρακάδες Τριποδιώτες ήταν ο Περομάρκος, ο Νικόλας Απειρανθίτης της Μαρούσας, ο ξάδερφος του Νικόλας Απειρανθίτης, ο γέρο Μπιμπόλης, ο γέρο Αποστόλαρος, ο γέρο Μποτζαποστόλης, ο Μανώλης Μαργαρίτης, ο γέρο Γιαννούτσος από τον Μπλουμά, ο γέρο Κιουλαφής, ο γέρο Βιτσερογιώργης, ο Λιανός Δημητροκάλλης, ο παπά Νικόλας μέσα από το ράσο του και άλλοι.


Οι παλιές φούστες

endimasies

Οι γυναίκες παλιά φορούσαν φανταχτερές φούστες με πολλές πλούσιες πιέτες. Ύφαιναν τα δίμητα (ύφασμα) από μαλλί προβάτου ή βαμβάκι στον αργαλειό, στην «κρεβαταριά», όπως την έλεγαν παλιά, και έφτιαχναν φούστες που έπιαναν από τη μέση, δένοντάς τες με δύο ζωνάρια που έραβαν πάνω σε αυτές. Η φούστα ήταν μακριά μέχρι τον αστράγαλο.

endimasies

Από τη μέση και πάνω φορούσαν τους μπούστους, ειδικά σακάκια με πάνινα στρογγυλά κουμπιά. Από μέσα φορούσαν πουκαμίσα, το σημερινό μισοφόρι, που ξεκινούσε κι αυτό από το λαιμό κι έφτανε ώς τους αστράγαλους. Ήταν συνήθως φτιαγμένο από κάμποτο (είδος υφάσματος), αλλά οι πιό πλούσιες οικογένειες το έκαναν από χασέ. Οι πάντα καλοντυμένες και 'κεντίστρες' Τριποδιώτισσες έδειχαν την νοικοκυροσύνη τους με το πλούσιο αζούρι και τις αραχνοϋφαντες δαντέλες που στόλιζαν το λαιμό και το κάτω μέρος της πουκαμίσας, το οποίο άφηναν να φαίνεται, λίγο πιο μακρύ απο την φούστα. Η όλη εξωτερική φορεσιά αρχικά ήταν ολόασπρη, αλλά μετά άρχισαν να βάφουν τις φορεσιές μπλέ ή μαύρες.

Επίσης στο κεφάλι φορούσαν το απαραίτητο μαντήλι που το σκέπαζε όλο, ενώ το δέσιμο κατέληγε στο λαιμό. Το δέσιμο του μαντηλιού έμοιαζε με μεγάλο πουλί με πελώρια μύτη, μιάς και πάνω από το κούτελο έβγαζαν προεξοχή για τον ήλιο. Οι ελεύθερες και παντρεμένες γυναίκες φορούσαν άσπρα μαντήλια, ενώ οι χήρες κατάμαυρα. Δεν υπήρχε τότε γυναίκα χωρίς μαντήλι στο κεφάλι, διότι αυτό αποτελούσε δείγμα σεμνότητας.
Δείτε Φωτογραφίες >>


Valid HTML 4.01 Transitional Site Map | Privacy Policy | Powered by: © 2010 Ιωάννα Απειρανθίτου                     
Copyright:© 2010 Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου "Η Βίβλος" και Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων