Η Παναγιά η Τριποδιώτισσα
Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία «Η Παναγιά η Τριποδιώτισσα», παλιό μοναστήρι που χρονολογείται από το 16ο αιώνα μ.Χ. Πανύψηλα δένδρα και στοές σκεπάζουν το μεγάλο προαύλιό της, χαρίζοντας δροσιά στους προσκυνητές της. Πρόκειται για τον ενοριακό ναό του χωριού που γιορτάζει στα Νιάμερα της Παναγίας (23 Αυγούστου) και στο πανηγύρι της συγκεντρώνει πολύ κόσμο απ' όλο το νησί και όχι μόνο.
Παλιότερα ήταν ένα από τα πιο εύρωστα μοναστήρια του νησιού και αποτελούσε «Μετόχιον της Κυρίας Μητροπόλεως». Στη συνέχεια η Μονή αγοράστηκε από τους Τριποδιώτες και έτσι περιήλθε στην ενορία των Τριπόδων.
Σήμερα το μοναστήρι της Τριποδιώτισσας δεν λειτουργεί πια. Η ολόασπρη όμως εκκλησία με τις ωραίες εικόνες και τις παλιές χρονολογημένες επιγραφές εξακολουθεί πάντα να υψώνεται στον βορεινό ορίζοντα του χωριού, θυμίζοντας δόξες παλιές.
Όσον αφορά το κτίσιμό της, μας «μιλούν» οι παραδόσεις, αλλά κυρίως μας διαφωτίζουν ορισμένες κτιτορικές επιγραφές καθώς και έγγραφα, χωρίς όμως να καθορίζεται επακριβώς η χρονολογία ανοικοδομήσεώς της. Διάφορες χρονολογημένες επιγραφές στα υπέρυθρα του ναού αποκαλύπτουν τις κατά καιρούς ανακαινίσεις του και φανερώνουν τη φροντίδα και την αγάπη των Τριποδιωτών όχι μόνο για την καλύτερη εμφάνιση της εκκλησίας του χωριού τους αλλά και για τη διατήρησή της, αφού πρόκειται για ένα από τα ιστορικά μνημεία του χωριού και της Νάξου γενικότερα.
Το εσωτερικό του ναού
Η Παναγιά η Τριποδιώτισσα είναι ναός δίκλιτος. Η μία εκκλησία αριστερά είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, η δε άλλη δεξιά στην Κοίμηση. Διαθέτει και μικρό δεύτερο όροφο, γυναικωνίτη, το γνωστό «Κελί του Λαζάρου». Το εσωτερικό της εκκλησίας, καλά διατηρημένο, καθαρό, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, τις θαυμάσιες εικόνες του, το μαρμάρινο δάπεδο του, δίνει στην εκκλησία λαμπρότητα και ομορφιά. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Τριποδιώτισσας είναι από τα ωραιότερα του νησιού. Στολίζεται με εξαιρετικές εικόνες διαφόρων σχολών, τεχνοτροπιών και χρωμάτων, έργα παλαιών ζωγράφων.
Στους τοίχους και στη στέγη αναγράφονται διάφορα ευαγγελικά ρητά, ενώ στο δάπεδο του ναού υπάρχουν οι τάφοι διαφόρων μοναχών. Πιο συγκεκριμένα στο μαρμαρόστρωτο δάπεδο της εκκλησίας έχουν σφραγιστεί οι τάφοι ιερωμένων προγόνων μας, αφού τα χρόνια εκείνα οι ιερείς και τα επίσημα πρόσωπα της εκκλησίας θάβονταν εκεί. Στο βορεινό τμήμα του περιβόλου της εκκλησίας, ακόμα υπάρχει το μικρό περιβολάκι, που ήταν παλιά το κοιμητήριο του χωριού, για τους λιγοστούς τότε κατοίκους του.
Κυρία Τριποδιώτισσα, Τριπόδων η προστάτιδα Έχεις κι αξίους διάκονους Δόξα αεί, Πανάχραντε, -Εμμ. Δημητροκάλλης- |
...Ψηλό μες στην αυλή σου κυπαρίσσι Κάθε πιστός στηρίζει τις δικές του έννοιες Μπρος των ανδρών, πίσω γυκαικωνίτης, Ήμουν κι εγώ εκεί κάποτε, κοντά Σου ...Πέρασαν κι έφυγαν πολλοί γνωστοί ανθρώποι -Εμμ. Δημητροκάλλης- |
Copyright:© 2010 Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου "Η Βίβλος" και Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων